TJ Architekti

Rekonstrukce městského historického domu ve Svitavách

autor: Tomáš Jurák
spoluautor: Markéta Lípová, Martina Fojtíková, Andrea Chroustová, Petr Kříž
investor: SVITAP J. H. J. spol. s r. o.
užitná plocha: 377 m2
adresa: T. G. Masaryka 6/1, 56802 Svitavy
projekt: 2016
realizace: 2016
náklady: 6 mil. CZK

Předmětem návrhu je kompletní rekonstrukce objektu a přizpůsobení vnitřních prostor nové funkční náplni. Navrhovanými provozy jsou především, podniková prodejna Sleepwell v parteru, kanceláře v patře a podkrovní reprezentativní byt.

Návrh ctí historické hodnoty objektu. Do interiéru se stáří domu propisuje pomocí historického tvarosloví zařizovacích předmětů a použitých materiálů. V objektu se neplánují významné dispoziční úpravy. Zásadní změnou je nové propojení prodejny v parteru se suterénní prodejní části a také zbudování nové terasy místo části půdního prostoru. Terasa je navržena na východní straně směrem do náměstí a bude prosvětlovat podkrovní byt. Dalším nově vzniklým osvětlovacím prvkem v podkroví domu budou dlouhá střešní okna umístěna nad obývací částí a jídelním stolem.

Parter propojený se suterénem nově zbudovaným schodištěm, bude věnován podnikové prodejně Sleepwell, což je obchodní značka divize IV společnosti Svitap. Součásti provozu prodejny se počítá s využitím prostor pro zázemí prodejny, převážně situovaného do suterénu. Parter poslouží pro prezentaci výrobků a prodejní část, suterén jako sekce prodeje metrážového textilu. 2.NP se plánuje využít převážně ke kancelářským účelům. Kanceláře jsou navrženy tak, aby univerzálně vyhovovaly většině typů společností. Jedná se o samostatný provozní celek s vlastním hygienickým zázemí a jsou tedy vhodné i pro samostatný pronájem. V druhé oddělené části 2.NP je počítáno s malou ubytovací jednotkou - pokoj s koupelnou a kuchyňským koutem. Pokoj je navržen tak, aby poskytl maximální pohodlí pro krátkodobý pobyt, eventuálně přechodné ubytování pro jednotlivce či pár. 3.NP, nyní půda, je plánováno přebudovat na komfortní podkrovní byt určený k dlouhodobému pronájmu. Součástí tohoto bytu bude malá šatna, prostorná terasa a koupelna.

Dojde k celkové rekonstrukci fasády. Barvy na fasádě jsou v návrhu laděny do odstínu teplé lomené bílé, což navazuje na barevnost okolních budov - především kostela a sousední budovu banky.