TJ Architekti

Redesign Lobby baru, Hotel Voroněž, Brno

autor: Tomáš Jurák, Lukáš Svoboda
spoluautor: Jan Martinek, Pavel Bláha, Adam Michna
adresa: OREA Hotel Voroněž, Křížkovského 47, Brno 603 73
projekt: 9/2014

Řešený interiér se nachází v přízemí čtyřhvězdičkového hotelu Voroněž I, s přístupem ze vstupní haly. Lobby bar je situován na nepravidelném půdorysu. Z jedné strany je definován několikrát lomenou a intenzivně prosklenou vnější fasádou, na straně druhé jej definuje válcová hmota, propojující interiér řešeného baru s foyer. Odbytový prostor baru disponuje skrze skleněné fasádní výplně výhledem před hotel. Opticky je propojen také s předprostorem kongresových sálu a hlavním foyer. Tyto celky interiéru si však zachovávají vlastní identitu s individuálním výrazem.

Společenské části hotelu ve vstupním patře jsou členěny na samostatné celky (foyer, recepce, Lobby bar, kongresové sály, Grill bar), které jsou úzce propojeny vizuálními i provozními vazbami.

Cílem Redesignu se stalo zklidnění a očištění řešených prostorů od nánosů novodobých, více či méně zdařilých zásahů, které působí eklektickým dojmem. Snahou bylo, aby opět mohly působit původní kvalitní materiály, jako jsou kamenné či dýhované obklady, s jejich charakteristickou kresbou. Při zachování stávajících nerezových a mosazných prvků interiéru bylo nežádoucí vnášet do návrhu další výrazné materiály, případně barvy.

Všechny uvedené prostory jsou proto očištěny od necitlivých nánosů výrazných barev (modrá, oranžová) a nově vymalovány v neutrálních odstínech. Změnou prošly také sedací soupravy v podobě jejich nového čalounění vybranými textiliemi. Koberec bude položen nový, v černé barvě s jemnou strukturou a kazetovou skladbou. Soutěží návrh Redesignu interiéru Lobby baru byl zpracován ve dvou variantách – světlá a tmavá. Investor si vybral variantu se světlým interiérem.