TJ Architekti

Architektonická studie bytu v Brně

autor: Tomáš Jurák, Lukáš Svoboda
spoluautor: Andrea Chroustová, Pavel Bláha, Matěj Smička
adresa: ul. Kopečná, Brno
projekt: 03/2016
realizace: 2016
náklady: 1 mil. Kč CZK

Architektonická studie řeší návrh interiéru bytu v samotném centru Brna na ulici Kopečná. Jedná se o developerský projekt, kterému odpovídal i standard vybavení bytu a dispoziční uspořádání. Řešený byt se nachází ve třetím nadzemním podlaží z celkových pěti s okny orientovanými směrem na severo-východ. Součástí bytu jsou dvě lodžie.

Na úkor původně velkorysé chodby, byly rozšířeny prostory obývacího pokoje, kuchyně a pracovny. Chodba však neztratila na své funkčnosti. Složitě tvarovanou konstrukci stěn bytového domu zakrývá vestavěná bílá skříň doplněná dřevěnými nikami. Úložná skříň vymezuje prostor podél celé chodby - od vstupu až k hygienickému zázemí. Půdorys byl rozdělen na klidovou zónu (ložnice, koupelna, wc) a společenskou zónu (pracovna, obývací pokoj, kuchyně, vstupní chodba). Propojujícím prvkem obývacího pokoje a pracovny se stala převážně otevřená knihovna se skrytým televizorem a kompozičně rozmístěnými uzavřenými přihrádkami. Pro možnost variabilního propojení pracovny a obývacího pokoje byla místo pevné příčky s dveřmi navržena trojkřídlá posuvná stěna. Podle varianty umístění posuvných křídel stěny je možné prostor utvářet dle momentálních potřeb uživatelů. Pracovna může posloužit také jako pokoj pro hosty. Součástí jednoduchého prostoru ložnice se stala vestavěná šatna skrytá za nenápadnými posuvnými dveřmi. Jednoduché zařízení ložnice doplňuje jemně geometrická tapeta.

Geometricky složitou dispozici bytu, vycházející z uspořádání nosných stěn bytového domu, sjednocuje světlá dubová podlaha použita ve všech obytných místnostech a chodbě. Na dřevěné prvky interiéru, jako jsou dveře a části nábytkových stěn, bude taktéž použit přírodní dub v podobě dýhy nebo masivu. Bílé nábytkové prvky budou povrchově ošetřeny bílým matným lakem. Stěny a strop budou opatřeny standardní omítkou s bílým interiérovým nátěrem. Výjimku tvoří stěna v kuchyni a za jídelním stolem opatřená teple šedou omyvatelnou stěrkou Beton Ciré.